Ramazanda Metabolizma Yavaşlar mı?

Ramazanın gelmesi ile beraber en çok sorulan sorulardan biri ramazanda metabolizma yavaşlar mı sorusu. Tüm gün aç kalınması elbette metabolizma hızını ciddi anlamda etkilemekte. Ancak iftardan sonra yapacağınız küçük hamleler sonucu metabolizmanızı tekrar canlandırabilirsiniz. Peki neler yapılabilir?

ramazanda metabolizma yavaşlar mı

Aslına bakarsanız ramazanda kilo vermek diye bir durum herkes için çok da geçerli değildir. Çünkü aç kalmak demek eşittir zayıflamak değildir asla. Sadece su kaybıdır. Ancak siz ramazanda doğru beslenir ve metabolizma hızınızı da iyi ayarlarsanız kilo vermeniz ya da kilonuzu korumanız elbette mümkün.

Öncelikle oruç tutanların en çok dikkat etmeleri gereken detay ramazanda metabolizma hızını arttırmak için yapılması gerekenleri aynen uygulamaktır. Çünkü ramazanda bırakın kilo vermeyi kilo alanlar çoktur. Çünkü tüm gün aç kalan vücuda siz iftar saati ile beraber bir sürü yiyecek yüklüyorsunuz ve dengesi bozulan vücudun doğal olarak metabolizma hızı da yavaşlıyor. İşte bunun önüne geçmek için neler yapılmalı?

ramazanda kilo vermek

Öncelikle sahur asla ihmal edilmemeli. Sahur ramazanda bir tür kahvaltı aslında. Sahura kalkılmalı ve sahurda kahvaltılık yenmeli. Yumurta, peynir, az zeytin, ceviz, çorba ve tam buğday ekmeği harika bir sahur kahvaltısıdır. Bol domates, yeşillik ve salatalık da yenilmeli. Sahurda çok yağlı ve tuzlu yemeklerden mümkün olduğunca uzak durulmalı.

İftar saatinde ise orucunuzu açtıktan sonra yemeğe önce çorba ile başlamalısınız. Çorba hem sizi yemek yerken yavaşlatıcak hem de doyma sürenizi kısaltıcak, hem de kaybettiğiniz suyu yerine koyacak. Böylece midenize bir anda yüklenmeyeceksiniz.

En önemli kural ise yavaş yavaş yemeniz. Yemğiniz cacık, yoğurt ya da yaran olursa çok daha doğru olur. Limonlu bir salata da sindirim sisteminiz için harika olacak ve doymanızı kolaylaştıracaktır.

ramazanda metabolizma hızını arttırmak

İftardan sonra ilk bir saat hiç bir şey yemeyin. Bırakın vücut bir kendine gelsin. Eğer tatlı yemek istiyorsanız bir saat sonra ve sütlü tatlı olarak yiyebilirsiniz. En masum tatlı dondurmadır. Meyve de aynı şekilde bir saatten sonra yenilmeli ve meyve porsiyonları da asla abartılmamalı. Bu arada iftardan sonra metabolizma hızınızı arttırmak ve normale döndürmek için yemekten bir saat sonra küçük küçük atıştırmalıklar yapın. Bir kase yoğurt yiyebilirsiniz, bir bardak ayran içebilirsiniz ya da cacık, 3 adet ceviz yiyebilirsiniz, küçük bir avuç badem yiyebilirsiniz. Küçük küçük yapacağınız bu dengeli atıştırmalıklar metabolizmanızı uyaracaktır. Bu arada iftardan sonra yeşil çay da içmek çok doğru bir hareket olacaktır. Hem sağlığınız hem de metabolizma hızınız için.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.