Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız?

Ramazan gelince bir çok kişinin ortak sorusu ramazanda kilo almamak için ne yapmalıyız oluyor. Ramazan orucu demek aslında vücudu bir anda rutin beslenme alışkanlığından çıkartıp bambaşka bir düzene sokmaktır ve bu süreçte vücut bu değişim karşısında farklı reaksiyonlar gösterir. İşte bu durumda yapılan yanlışlar ve doğrular sayesinde ramazan süreci boyunca kilo alabilir, verebilir ya da aynı kilonuzu koruyabilirsiniz. İşte uzmanların bu konuda verdikleri uyarılar.

Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız

Öncelikle biliyorsunuz ki ramazan denilince akla hemen iftar gelir. Fakat iftardan daha önemli olan sahura dikkat çekiyor uzmanlar. Çünkü sahur adeta ramazan orucu sürecinin kahvaltı süreci olarak kabul ediliyor ve sahura kalkmanın öneminin büyük olduğu belirtiliyor. Toplum içinde ramazanda kilo vermek için ne yapmalıyız diye sorular dolaşır. Ancak ramazan ayı aslında sizin diyet yapabileceğiniz bir süreç değildir. Fakat eğer uzmanların görüşlerini dinler ve uygularsanız ramazan boyunca kilo almaz ve hatta kilo da verebilirsiniz.

Yukarıda dediğimiz gibi uzmanlar özellikle ramazanda sahurun çok önemli olduğunu ve kesinlikle sahura kalkılması gerektiğini söylemekteler. Sahura kalkmak hem metabolizmanızın ayarlarının olumsuz yönde etkilenmesini engelliyor, hem gün içince miğde ve bağırsak sorunu yaşamanızın önüne geçiyor, vücudun susuz kalmasının önüne geçiyor, yorgunluk ve halsizlik gibi sıkıntıların en aza inmesini sağlıyor. Ramazanda kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenlerin başını sahura kalkmak çekiyor.

ramazanda kilo almamak için

Peki gelelim gün boyunca tok kalabilmek için sahurda neler yememiz gerektiğine. Uzmanlar erken kahvaltı olarak da nitelendirilen sahurda özellikle protein ağırlıklı beslenilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Yumurta, peynir, ayran, ceviz, yoğurt, süt ve badem gibi gıdalar çok daha tok tutucu özelliklere sahipler. Tercihimizi bu gıdalardan yana yapmak çok doğru olacaktır.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken de iftar saati oluyor. Özellikle iftar gelince sofralar süslenir ve açıktan göz dönenler ne yiyeceklerini şaşırırlar. İşte bu da yapılan hataların bir kaçından biridir. Orucunuzu su ya da hurma ile açın ve hemen büyük bir bardak su için. Dinlene dinlene yavaş yavaş yapın iftarınızı. Tüm gün aç kalan miğdeyi bir anda doldurmayın. Uzmanlar özellikle yağlı ve kremalı olmayan bir kase çorba ile yemeğe başlanmasını öneriyorlar. Sonrasında ızgara et ya da tavuk, sebze ve zeytinyağlı tabağı ile devam edebilirsiniz. Yanında ise ayran çok iyi bir seçim olacaktır.

ramazanda kilo vermek için ne yapmalıyız

Ramazan boyunca metabolizma yavaşlamaya başlar. Bunun önüne geçebilmek için iftarla sahur arasında küçük atıştırmalıklar yapın. Küçük bir meyve tüketin, ceviz tüketin az miktarda. İftar sonrası en büyük sıkıntı ise tatlı çeken bünyelerdir. Bu kaçınılmaz olduğu durumlarda bol kalorili ve şerbetli tatlılar yerine 2 top dondurma ya da güllaç ( 1 dilim ) tüketin.

İftardan sonra su tüketiminizi hızlandırın. Hedefiniz olsun ve her gün 10 bardak suyu tükettiğinizden emin olun. İftar ve sahur arasındaki sürede çay ve kahve tüketiminizin toplamda 3 fincanı geçmediğinden emin olun. Ramazan boyunca kızartmalardan uzak durun. Ancak uzmanların en çok dikkat çektikleri yiyecekler şarküteri ürünleri oluyor. Yani salam, sucuk, sosis gibi şarküteri ürünleri özellikle ramazan boyunca uzak durulması gereken yiyeceklerin başını çekiyor.

İftar sonrası ise hem metabolizma hızının yavaşlamasının önüne geçmek hem de vücut dengesini tekrar sağlamak için hafif yenilen iftardan sonra bir bardak yeşil çay içilebilir ve belli aralıklarla azar azar küçük küçük atıştırmalıklar yenilebilir. Bir kaç ceviz, badem, yoğurt gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.